Yasal Haklarımız için Avukat Anne Selcan Basaran Yazıları ile Arastır Anne de!!!






Merhabalar,

Çalışan anne olmak zor. Bu zorluğun sebebiyse bizler değiliz. Kimi zaman işverenler kimi zamansa etraftan gelen çatlak sesler. Etraftan gelen çatlak sesleri bir yana bırakırsak sizlere sağlıklı çalışan annelerin yasal haklarından kısaca herkesin anlayabileceği dilden anlatmak istiyorum. Doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık raporlu olabileceğimiz bir dönem mevcuttur. Doğum öncesi 8 haftalık iznimiz 32. Haftamızda başlasa da doktorumuzun çalışabilir raporu vermesi ile 37. Haftaya kadar doğum iznimizi kullanmayabiliriz. Bu süreçte kullanmadığımız izin süresini doktordan aldığımız çalışabilir raporuyla birlikte doğum sonrasına ekleyebiliriz. 
Bu nedenle biz çalışan anneler olarak bebeğimizin sağlıgı yerindeyse kanımızın son damlasına kadar çalışmayı tercih etmekteyiz. Bu süreçte en çok kafamıza takılan sorulardan biri de şudur ; işveren çalışmadığımız dönemde maaşımı yatırır mı ? Bu husus tamamen işverenin insiyatifindedir.
İş göremezlik raporumuzun olduğu döneme ilişkin olarak işveren isterse maaşınızı ödeyebilir, isterse ödemeyebilir. Bizler doğum sonrasında bu ödemelerimizi Sgk dan alırız. Büyük şirketler tarafından işçinin maaşının yattığı ve Sgk dan gelen ödemenin ise şirkete iadesinin istendiği durumlarda mevcuttur. Genellikle son brüt ücret üzerinden sgk ödeme yaptığı için sgk dan aldığınız ödemeler işverenin yatırdığı rakamdan daha fazla çıkmaktadır. Bu hususu da sizlere dipnot olarak söylemek istemekteyim.  Gelelim doğum sonrası ücretsiz izin hakkımız ile süt iznimize ilişkin gerekli bilgilere.  Doğum sonrası raporumuz bittikten sonra çalışan anne işverenine yazılı bir dilekçe ile başvurmak suretiyle 6 aya kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilir. Bu süre 6 aydan fazla olamaz fakat 6 aydan daha az da olabilir. Burada insiyatif tamamen işçiye aittir. İşveren ben kullandırmıyorum diyemez. ve kullanmak istediğiniz için sizi işten de çıkaramaz. Çıkarması halinde işe iade davası açma haklarımız saklıdır. Bu nedenle işveren karşısında haklarımızı bilerek dimdik durmalıyız. Emziren anne çocuğu 1 yaşını dolduruncaya kadar günlük 1,5 saat süt izni kullanabilir. Burada uygulamada karşımıza çıkan ve merak edilen sorular genelde biz süt iznimizi günlük değil de haftanın 1 günü kullanmak istiyoruz veya biz bir senenin toplamını kullanmak istiyoruz şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu hususta karar mercii tamamen işverendir. Şayet işveren size haftalık kullanmanıza izin verirse kullanabilirsiniz aksi halde günlük kullanmak zorundayız. Örneğin doğum sonrası 8 hafta doğum izniniz ve hemen sonrasında 6 aylık ücretsiz izin aldınız bu durumda çocuğunuz 8 aylık olduğu için çocuğunun 1 yaşına gelene kadarki kalan 4 aylık süre için süt iznini kullanabilirsiniz.  Genel hatlarıyla anne adayı olacak sigortalı çalışanların merak ettiği hususlar bunlardır. İki çocuk annesi olarak hamilelik sürecindeki kadın çalışanların yaşadığı tüm sıkıntılı süreçleri bende sizin gibi yaşadım. İlk çocuğumda yönetici ve genel müdür yardımcısı avukat bey bana dönerek ; hem çocuk hem kariyer olmuyor Selcan demişti.  Bu yazımı ona hitaben yazıyorum.

Hem çocuk yaparız. Hem de kariyer ..
Sevgilerle...

Arabulucu Avukat Selcan Basaran

Hiç yorum yok