Bebeklikten Baslayan Bilgisayar Bağımlılığı!!!!







BİLGİSAYAR   BAĞIMLILIĞI

Teknoloji kuşkusuz insanların günlük yaşamlarını kolaylaştırıcı pek çok imkan sağlamaktadır. Bilgisayar, internet, cep telefonu, televizyon gibi araçlar bir yandan hayatı kolaylaştırırken diğer yandan da bu araçları kullanma bağımlılığını da beraberinde getirmektedir. Özellikle küçük çocukların ve ergenlerin bu tür bağımlılığa daha yatkın olduğu görülmektedir.

                Literatürde henüz bilgisayar bağımlılığı adı altında bir davranış bozukluğundan bahsedilmemekle birlikte, yol açtığı sonuçlar düşünüldüğünde dikkate alınması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

                Çocuğunuz bilgisayar, atari chat, internet başında zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyor ve bütün gün başından kalkamıyorsa, yemek yemeyi, uyumayı, okula gitmeyi unutuyor veya erteliyorsa, uyku saatleri düzensizleşmeye başladıysa, ders başarısında düşmeler görülüyorsa, arkadaşlarıyla ve ailesiyle geçirdiği vakit eskisine nazaran azaldıysa, harçlığının tamamını internet cafelerde harcıyorsa, internet cafelere gidebilmek için anne babasından izinsiz para alıyorsa bir sorun olduğu düşünülebilir.


BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞININ NEDENLERİ
      Günlük yaşamda kendilerini ifade etmekte güçlük çeken çocukların sanal ortamda kendilerini olmak istedikleri kişi gibi tanıtabilmeleri,
      Kişi kendisini internet ortamında sanal da olsa bir guruba ait hissedebiliyor. Bu durumun günlük yaşamda iletişim kurmada ve sosyal ortamlara katılmada sorun yaşayan bireylere kolaylık sağlaması,

      Arkadaşlarıyla sürekli iletişim içinde olmayı seven ergenler için, telefona göre daha ucuz, uzun ve birçok kişiyle aynı anda iletişim kurma olanağı sunması,

      Günlük sıkıntı ve sorunlardan uzaklaşma, gerçeklerden kaçma olanağını sağlaması,
      Daha çok hassas, ylnız, çabuk sıkılan, içedönük, kendine güveni az ve bağımlılık geçmişi olan bireylerin bilgisayar bağımlılığına daha yatkın olması,
      Kişilerin, günlük yaşamda yaşayamadıkları yarışma, rekabet ve kazanma gibi duyguları, sanal ortamda doyurma olanağı bulmaları,bilgisayar  bağımlılığı arasında gelmektedir.


ÖNERİLER

      Sanal Yerine Doğal Ortam: Çocukların arkadaşlarıyla doğal yollardan görüşmeleri için ortam hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla evde ve bahçede yapabilecekleri uğraşılar, hobiler, yaz kampları, hafta sonları doğa yürüyüşleri gibi etkinlikler.
      Spora Yönlendirme: Çocuğunuza uygun bir spor çalışması seçtirebilirsiniz. Böylece haftanın birkaç günü spor yaparak geçirmesini, bedensel, zihinsel ve sosyal gelişme imkanı bulmasını sağlayabilirsiniz.
      Sosyal Beceri Eğitimi: Çocuklar veya ergenler kendi akran gruplarında iletişimi başlatmada ve sürdürmede güçlük yaşıyor olabilirler. Bu kişilerin internet, atari ve chat gibi sanal ortamlarda bu problemi yaşamadıkları görülmektedir. Bu nedenle sağlıklı bir sosyal beceri gelişimi için okul Psikolojik Danışmanından veya Sosyal Beceri Eğitimi Grupları” yapan özel psikolojik danışma merkezlerinden yararlanabilirsiniz.
      İnternet Kullanım Sözleşmesi: Çocuğunuzla internete hangi saatlerde girebileceği, ne tür siteleri ziyaret edebileceği, hangi oyunları oynayabileceği, bilgisayarda ne tür etkinlikler yapabileceği, bilgisayar başında ne kadar süre geçirebileceği gibi konuların yer aldığı yazılı bir sözleşme hazırlayarak karşılıklı imzalayabilirsiniz.

      Bilgisayarın herkesin bulunduğu bir ortama konması, çocuğunuzun etkili bilgisayar kullanma alışkanlığı kazanması açısından yararlı olabilir.
      Çocuğunuzun bilgisayar bağımlısı olmasının altında yatan ihtiyacın keşfedilerek bunun doğal ortamlarda doyurulmaya çalışılması da etkili olabilir.
      Çocuğunuza bilgisayar kullanımını yasaklamak yerine dozajında ve etkili kullanma alışkanlığını kazanmasında yardımcı olmak daha istendik sonuçlar almanıza yol açabilir.


                                                           Psk. Binnur ULUSOY



Hiç yorum yok