Sünnet Hangi Yaşta Yapılmalıdır?
Sünnet Hangi Yaşta Yapılmalıdır?
Günümüzde de özellikle babaanne, anneanne ve dedeler ve bazı anne-babalar buna çok dikkat ediyorlar. Bu nedenle de bir ritüel halinde sünnet yapılır hale gelmiş. Ekonomiye de elbette katkısı inkar edilemez.
Sünnet yaşı olarak herhangi bir fikir birliği olmamaktadır. Sünnete seçmeli bir cerrahi işlem gözüyle bakıldığında çocuğun geçirmek zorunda olduğu bu. Endişe verici ve ne olursa olsun canının yanmasına yol açacak bu işlemin. Onun en az sıkıntı çekeceği ve anılarında yer almayacağı bir yaşta yapılması önemlidir. Sünnet kimi ülkelerde geleneksel olarak doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde yapılırken, kimi ülkelerde yaşa bakılmaksızın herhangi bir zamanda gerçekleştirilmektedir. Ancak özellikle ülkemizde sünnet ergenlik çağı öncesi yapılmaktadır. Son zamanlarda yeni doğan (ilk 4-6 haftalık) bebeklerde cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir. Her yaşta sünnet yapılabilmekle beraber 3-6 yaş arası çocuklarda kimlik gelişimi, ben merkeziyetçi ve uyumsuz olmaları nedeniyle zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır.
Çocuğun cinsel organını keşfettiği bir dönemde bu bölgeye ağrılı bir girişim yapılması, ileride geri dönüşü çok zor olabilecek, psikoseksüel ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu durumun istisnai durumları tekrarlayan balanopostit adı verilen penis başı ve derisinin enfeksiyonu ve başka bir nedenle genel anestezi alacak hastalardır. Bu hastalarda da ağrı kontrolü çok iyi sağlanmalıdır. Biz hastanemizde Yenidoğan dönemi lokal anestezi ile bu süreyi, yani 2 aydan büyük bebeklerde ise beklemelerini ve 2 yaşından önce (özellikle 6-7 aylık civarında emekleme ve yürüme başlamadan önce) maske anestezisi ile sünnet yapılmasını öneriyoruz. Yine aynı şekilde 6 yaşından büyük çocuklarda da anestezi ile sünnet yapılmasını öneriyoruz.
Doç. Dr. Erdal Türk
Çocuk Cerrahisi Uzmanı
Hiç yorum yok